Prepolovljena biljna proizvodnja

Bez autora
Jul 24 2012

Najveća suša koja je u posljednjih 56 godina zahvatila Crnu Goru prepolovila je biljnu proizvodnju, dok se okvirne procjene štete koju je prouzrokovala mogu očekivati tek krajem septembru. Najveći pad usljed suše će imati sektor stočarstva, zbog slabog roda kabaste stočne hrane - sijena, djeteline i travnate smješe, ali i žitarice, prije svega, kukuruz, ovas, ječam i raž. Značajno smanjenje prinosa bilježi i povrtlarstvo, prije svega na imanjima poljoprivrednih proizvođača koji ne posjeduju adekvatne sisteme za navodnjavanje. Predstavnici tog Vladinog resora saopštili su da u ovom trenutku ne mogu okvirno da procijene vrijednost izgubljene proizvodnje, kao i da će to biti moguće tek krajem septembra. Ministarstva su se do sada za pomoć obratili predstavnici udruženja proizvođača u stočarstvu, proizvodnji krompira i povrtlarstvu.

Prepolovljena biljna proizvodnjaNajveća suša koja je u posljednjih 56 godina zahvatila Crnu Goru prepolovila je biljnu proizvodnju, dok se okvirne procjene štete koju je prouzrokovala mogu očekivati tek krajem septembru, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da će najveći pad usljed suše imati sektor stočarstva, zbog slabog roda kabaste stočne hrane - sijena, djeteline i travnate smješe, ali i žitarice, prije svega, kukuruz, ovas, ječam i raž.

"Značajno smanjenje prinosa bilježi i povrtlarstvo, prije svega na imanjima poljoprivrednih proizvođača koji ne posjeduju adekvatne sisteme za navodnjavanje", naveli su iz Ministartva.

Predstavnici tog Vladinog resora saopštili su da u ovom trenutku ne mogu okvirno da procijene vrijednost izgubljene proizvodnje, kao i da će to biti moguće tek krajem septembra.

Ministarstvu su se, kako su dodali, do sada za pomoć obratili predstavnici udruženja proizvođača u stočarstvu, proizvodnji krompira i povrtlarstvu.

"Činimo sve što je u postojećim okolnostima u našoj moći da se olakša položaj poljoprivrednih proizvođača u teškim klimatskim uslovima", poručili su iz Ministarstva.

Oni su naveli i da su, u tom smislu, već realizovani neki vidovi podrške, prije svega malinarima, izvozu voća i povrća, kao i proizvođačima mlijeka. Podrška proizvođačima mlijeka, kako je objašnjeno, podrazumijevala je tri dodatna centa po kilogramu koncentrovane stočne hrane.

"Razmatraju se i aktivnosti koje za cilj imaju organizovani otkup tržišnih viškova jagnjadi u septembru, kao i podrška žetvi. Intenzivno se razmatra podrška nabavci kabaste stočne hrane iz okolnih zemalja, mada je i u regionu prisutan njen deficit, sa efektima očekivanog rasta cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", rekli su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik